jueves, 4 de agosto de 2011

Catalunya i la globaltzacio

Resultat d'una llarga tarda d'estiu, convido els lectors d'aquestes línies a acompanyar-me en una vista panoràmica de la possible evolució del nostre futur.
Per començar, una realitat incontestable: fa poc més de mig segle, circumstàncies com les actuals haurien provocat un conflicte bèl·lic mundial; afortunadament, tant els mercats com els estats europeus són conscients que la humanitat no sobreviuria a una III Guerra Mundial.
Descartats els socialismes d'estat i els totalitarismes feixistes l'única sortida raonable és en el marc de l'estat de dret basat en els Dret de l'Home.
Però els estats de dret, sense canviar, han d'adaptar-se a la globalització, a la revolució tecnològica que ha fet que el planeta blau s'hagi fet petit, i on el tercer món coneix la forma de viure del primer i sap que també hi te dret. La immigració, l'aixecament dels pobles àrabs i els moviments dels indignats, són els símptomes d'aquesta aldea global.
La nostra tasca com a catalans consisteix a aprofitar aquest canvi plantejant-nos dos reptes que cal positivar. Primer, el d'integrar al nostre projecte d'identitat nacional els ciutadans d'altres cultures que han vingut a conviure amb nosaltres. Segon, una cohesió social basada en la mutació de l'actual societat de consum en una comunitat de consum responsable. Catalunya pot, Catalunya ha d'aprofitar l'oportunitat que li presenta la globalització.
Sant Adrià de Besòs

No hay comentarios: