lunes, 31 de enero de 2011

Amazighs de Catalunya

Són aproximadament uns 235.000 els ciutadans rifenys, immigrants originaris del Rif, que viuen i treballen a Catalunya, sempre que poden. Si bé majoritàriament s´entenen coloquailment amb el “darija” (una barreja d'àrab, francès i espanyol) la seva llengua d´origen és l´amazigh, l´idioma bimil·lenari de la majoria dels habitants del Nord d´Àfrica.
La diàspora immigrant marroquina ha portat aquesta llengua a tot l´Occident, des d´Holanda fins a Amèrica del Nord, on els amazighs han fundat associacions i entitats culturals arreu. Al nostre país no s´ha quedat enrera, podem trobar aquestes entitats culturals a totes les capitals de comarca i poblacions importants. És normal, ja que l´amazigh és la tercera llengua mes parlada, despres del català i del castellà.
He assistit a la festa d´Any Nou Amazihg (2961 de la seva era) a la meva ciutat, al Casal de Cultura, on els entusiastes activistes de l´associacio local CAT-ARIF han difós la historia de la seva cultura, poesies, cançons, teatre i danses durant tota la tarde del dissabte, fent pedagogía de cara la ciutadania en general, especialment convidada. Si bé l´amazigh va ser la llengua de les actuacions, la pertinent traducció i les presentacions es van fer en un català força escaient. L´epíleg del seu manifest, a favor del reconeixement de la seva cultura al Marroc, deia: “treballarem i col-laborarem també amb la ciutadania del pais que ens ha acollit, per tal de que Catalunya assoleixi la plenitud dels seus drets històrics.” Conclusió personal, cultura amazigha, cultura amiga.

No hay comentarios: