Participació ciutadana, nous camins.
He trobat una bona definició de participació ciutadana, “és el conjunt d´activtats, processos i tècniques pels que la població intervé en els assumptes que l´afecten”. Des dels grecs, pares de la democràcia, aquesta zona del món que en diem Occident, ha fet molts esforços per tal de que tota la societat prengui part en les seves propies decisions.
Per quins motius avui, la nostre societat civil, participa tant poc, menys que mai, en les ocasions que se li presenten? Exemples recents: la reforma de la Diagonal a Barcelona, les cosultes ciutadanes sobre l´independencia i una consulta popular, exemplar a la meva ciutat, Sant Adrià de Besòs, preguntant per la conservació de les xemeneies de FECSA…..és que tots aquets temes sols interessen a un o dos de cada deu veïns?
Sortint de l´àmbit ciutadà, el món polític presenta síntomes semblants. A part de la voluminosa abstenció en els processos electorals, crida la nostre atenció el significat negatiu que, tant els mijans de comunicación com els mateixos politòlegs, donen a la presentació de dos o més candidats a les primàries, (procés electoral intern) dels partits polítics, quan personalmente ho interpreto com una important senyal de democràcia interna.
Tothom a qui pregunto em diu que no han abdicat de la seva responsabilitat col-lectiva, afegint mil arguments de forma, per no paticipar, tot hi entenent el meu raonament de que, la democràcia, quan no sent proper l´alè del poble, tendeix a aprimarse i desapareixer. Conclusió, no per repetida menys important: és imprescindible buscar nous camins, camins de credibilitat i transparència sense fisures, que reconstrueixin l´esperit de responsabilitat que sempre ha caracteritzat el nostre país.
J.V. Muntadas
Jaume Vallés Muntadas Sant Adrià de Besòs
miércoles, 25 de agosto de 2010
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario