jueves, 5 de agosto de 2010

Entre machado i Punset

Llegint a Machado i Punset

En temps de lleure, acostumo alternar la lectura de dos o tres llibres, assaig o novela històrica normalmente. A la vegada obligat consumidor de diaris, el cotenciós Espanya-Catalunya, de moment retòric, se m´apareix entre línies, mes sovint del que voldria..
Dos autors, distants en el temps i en l´esperit, em suggereixen pensaments que poden ser complementaris. Antonio Machado en “A orillas del Duero”: Castilla, ayer dominadora, desprecia cuanto ignora…..¿espera,duerme o sueña ? Eduard Punset, en “Viaje al poder de la mente”, escriu: La solución está en substituir emociones negativas por emociones positivas de la misma intensidad.
Bé, avui ni Castella ignora res, ni espera ni dorm, pero pot ser somia inconscientment en un passat de pensament únic, què, l´aldea global ha esborrat. Les emocions negatives que s´han instal-lat ,metafóricament, en un i altre costat de l´Ebre, no tenen perque ser ni irreconciliables ni perdurables, ja que tenen els seus punts forts per camins paralels, Punset dixit: no podrás transformar el mundo, pero si la mente.
En un i altre costat, tenim moltes persones intel-ligents, amb sentit comú, respectuoses amb els pactes, més nombrosos que les antiquades i pasades de moda ideologies autoritàries. Les ments lliures d´Espanya i Catalunya, són moltes més de les que alguns nostàlgics creuen i que voldrien que fosin. Ments lliures, en un moment o altre de la seva vida, lectors de Antonio Machado i Eduard Punset.
JV Muntadas

No hay comentarios: