sábado, 27 de febrero de 2010

Queden federalistes a Espanya ?

Queden federalistes a Espanya ¿

Em permeto contestar un article de Francesc de Carreras on es pregunta si hi han federalistes a Espanya. Doncs no se si n´hi ha, pero si que n´hi havia, foren il-lustres personalitats, tant a Catalunya com a la peninsula. Al 1965, encara ben viu el franquisme, a Toledo, Salvador de Madariaga, Tierno Galvan, Aranguren, Castellet, Benet, Lluch , en el marc del Congres per la Llibertat de la Cultura, varen protagonitzar una trobada “Catalunya-Castella” de prometedors resultats Alguns dels seus principis varen configurar el sistema autonomic a la transició.

Que ha passat ¿ Avui per avui, en els ambits mediatics i politics espanyols, la descentralització territorial en general i especificament les relacions Catalunya-Espanya travessen una etapa perfectament descriptible per la seva tebiesa, quan no per una gran fredor. Un dels nostres patricis, pare de la Constitució, em deia fa poc que l´Estat de les Autonomies no lograria avui el consens de 1978.

Penso que s´ha dilapidat el capital convivencial heretat dels Valenti Almirall, Tierno Galvan , Aranguren, Benet, entre molts dáltres.- Els politics, també molts intelectuals anestesiats per el poder, s´han deixat induir per el tacticisme partidista, situant al ciutadà al bell mig, entre les soflames centralistes i el vertigen independentista, amb resultat que anomenem desafecció, orfes d´una solució federalista, moderna i civilitzada com seria el total desplegament del nostre Estatut. Una nova pregunta està formulada : queden federalistes a Espanya ¿

J,V, Muntades

No hay comentarios: