lunes, 5 de abril de 2010

Sense TV

Notícies de ...
Sant Adrià de Besòs
.Una de les més ajustades descripcions de la immigració la trobo en unes paraules de Jordi Pujol: «La immigració respon a una necessitat econòmica del país receptor i les condicions de pobresa i endarreriment del país emissor. En realitat la gent no emigra per gust, solament un desenvolupament sostingut dels països pobres pot ajudar a regular i reduir el fenomen.» En l'escenari definit per l'expresident de la Generalitat, podem afegir que, amb pocs dies de diferència, dos dels principals rotatius catalans han publicat treballs de camp consultant als catalans la seva opinió sobre la immigració.
El resultat de la primera enquesta podria resumir-se que el 70% dels catalans opinàvem que tant els drets com els deures són iguals per a nouvinguts i autòctons; el de la segona, concloïa que un de cada quatre catalans podria votar una opció xenòfoba. No es contradiuen, potser són complementàries, fins i tot pot ser que la forma de presentar el contingut de les preguntes condiciona en gran manera les respostes.
Si ens permeten, fem un retrocés en el temps; a les mateixes preguntes, què haurien contestat els autòctons dels anys seixanta, amb l'arribada massiva de la immigració de la resta de la península? Segurament no haurien canviat gaire.
Les característiques, cultura, llengua i religió dels nouvinguts actuals són diferents, però recordem que els fills dels que anomenaven xarnegos a l'onada de fa mig segle, avui ocupen eficaçment molts dels càrrecs mitjans i alts de la política, les empreses, la universitat i l'economia, repetint el torn de renovació cíclica de Catalunya, com el que ara estem reiniciant. Tinguem-ho en compte en valorar la immigració.
Darrera actualització ( Dijous, 1 d'abril del 2010 02:00 )

No hay comentarios: