viernes, 26 de junio de 2009

El vel islamic

El hiyab i la convivencia

El Parlament regional de Bruxel-les (Bélgica es un pais federal) ha acceptat sense cap problema que la jove diputada Nahima Ozdemir jures el seu carrec coberta amb el hiyab, el vel islamic. Cristià practicant, coincideixo plenament amb el criteri expresat per la institució belga, opino que en lo del vel o no vel, hauriem d´adoptar una neutralitat inclusiva, tot i que discrepo de l´us del gurca, on la dona queda amagada en un total anonimat.

Coincidint amb el tema anterior, el divendres pasat, uns quanta amics varem anar al tradicional sopar poular de la plaça de l´Esglesia, al casc antic de la nostre ciutat, Sant Adrià de Besòs, organitzada per els veins del barri. Taules llargues compartides, amb sopar aportat per cada familia i ball al final. Entre el nostre grup, Abdel i Nagib, amics rifenys, venien acompanyats de Samira i Miriam, les seves esposes que, com sempre, portaben vel. En cap moment vaig detectar cap senyal de rebuig o d´extranyesa, ni comentari explicit entre els mes de 300 veins del sopar popular.

Opino que serà lent, pero poc a poc, el sentit comú ciutadà, per sobre de religions i identitats, construirà una natural i tolerant convivencia civica que s´imposarà, seguint aquets exemples inicials per tot Europa, des de Bruxel-les a Sant Adrià de Besòs

No hay comentarios: