REALISME INTERCULTURAL
Llegir a Carme Forcadell i a Ricard Zapata Barrero significa introduirse en el mon de les llengues de la immigracio i la cultura de la diversitat. Forcadell analitza la multiculturalitat com a interculturalitat, es a dir el respecte a la diferencia i al dret de totes les cultures a ocupar el seu lloc i el seu espai, matenint tots els nexes de comunicacio intercol-lectiva. Zapata subrratlla la necessitat d´aprofondir en procesos de construccio de noves dinamiques socials, normaitzant la diversitat cultural en els espais publics.
Sociolegs i antropolegs encenen avui llums vermells, avisant del perill d´isolament entre comunitats, no sols entre l´autoctona i l´immigrant, sino també entre les de nacionalitats dels nouvinguts, isolament que tambe constatem els grups de voluntaris que els donem suport social.
Fa pocs dies, en elmarc de Jornades de Solidaritat de la meva població, una entitat magrebina va organitzar un sopar col-lectiu, cus-cus, te i pastes. Entre el centenar d´assistents, solament tres associacions (a la poblacio n´hi ha mes de cent) hi varen enviar representants. Indagant la clamorosa absencia, l´exlicació giraba en torn de la manca de comunicació entre els organitzadors i les associacions locals.
Conclusió: l´avís de sociolegs i antropolegs, com Forcadell i Zapata, ha d´obrir els ulls de l´Administració, la que ha de vetllar per la convivencia i per tant per la comunicació entre col-lectius, per tal d´arribar a la desitjable amical diversitat cultural, omnipresent a la societat catalana i necessariament constatable en tots els actes i espais publics
miércoles, 8 de abril de 2009
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario