martes, 7 de abril de 2009

Interculturalitat

MULTICULTURALITAT INTERCULTURAL
Llegir a Carme Forcadell i a Ricard Zapata Barrero significa introduirse en el mon de la llengua de la immigracio i la cultura de la diversitat. Forcadell analitza la multiculturalitat com a interculturalitat, es a dir el respecte a la diferencia i al dret de totes les cultures a ocupar el seu lloc i el seu espai, matenint tots els nexes de comunicacio intercol-lectiva. Zapata subrratlla la necessitat d´aprofondir en procesos de construccio de noves dinamiques socials, normaitzant la diversitat cultural en els espais publics.

Sociolegs i antropolegs encenen llums vermells, avisant del perill d´isolament entre comunitats, no sols entre l´autoctona i l´immigrant, sino també entre les nacionalitats dels nouvinguts, isolament que tambe constatem els voluntaris que els donem suport social.

Fa pocs dies, en elmarc de Jornades de Solidaritat de la meva població, una entitat magrebina va organitzar un sopar col-lectiu, cus-cus, te i pastes. Entre la seixantena d´assistents, solament tres associacions (a la poblacio n´hi ha mes d´un centenar) hi varen enviar representants. Indagant la clamorosa absencia, l´exlicació giraba en torn de la manca de comunicació entre els organitzadors i les associacions locals. Conclusió: l´avis de sociolegs i antropolegs, com Forcadell i Zapata, ha d´obrir els ulls de l´Administració, la que ha de vetllar per la convivencia i per tan la comuinicació entre col-lectius, per tal d´arribar a la diversitat cultural, omnipresent a la societat catalana, en tots els espais publics

No hay comentarios: