viernes, 21 de agosto de 2009

Perilloses diferencies

Perilloses diferencies mundials
Cientificament comprobat: els individus que habitan una societat amb menys difrencies economiques, disfuten de mes salut, mes felicitat i mes pau social. Ho afirmen Richard Wilkinson i Kate Picket, después d´el-laborats estudis que reflexen en el seu llibre “The sprit level”.-

Aplicant la teoria a nivell planetari, podriem deduir que si els Estats del mon reduissin les seves abismals diferencies economiques, la convivencia , la salut i la felicitat dels habitants del planeta blau millonaria ostensiblement.

Efectivament, es manifestament objecte de correcció el diferencial de l´index mig PIB/PPA (produccio d´un pais, mes riqueza i poder adquisitiu) entre dos blocs representatius escollits aleatoriament, el d´Occident ric format per Alemania, EEUU, França i Italia, i el de paisos del Sud pobre per Marroc, Argelia, Senegal i Mauritania. Ni mes ni menys el diferencial es de 21 a 1, o sigui que , teoricament, els occidentals som 21 vegades mes rics que els ciutadans dels paisos pobres.

Wilkinson i Ticket es poden estalviar el treball de camp, els conflictes no tots pacifics, entre els membres de la comunitat internacional son un reflexe practic de la seva teoria. Grans diferencies economiques, igual a font de contenciosos greus i no tant greus, pero disputes en definitiva.- Si un mal ben diagnosticat es un mal mig curat, el sentit comu, el menys comu dels sentits, hauria de portar als dirigents mundials a una seriosa reflexio de “real politic”, abans de que sigui massa tard.

J.V. Muntadas

No hay comentarios: